CHEMIA W ŻYWNOŚCI

Czy odżywiamy się zdrowo i czy wiemy, co tak naprawdę zawierają spożywane przez nas ulubione potrawy? W dniach od 14 do 18 września 2018 roku uczniowie Kółka Chemicznego, w klasach VII i VIII, przeprowadzili ankiety na temat zdrowego odżywiania. W sumie ankietowanych zostało 108 uczniów. Celem było zbadanie świadomości na temat składu chemicznego produktów spożywczych oraz nawyków żywieniowych wśród uczniów naszej szkoły. Z ankiet wynika, że ponad 50% ankietowanych wie, co oznaczają symbole E na etykietach produktów spożywczych i mają świadomość tego, co jedzą. Alarmujący jest fakt, że uczniowie kilka razy w tygodniu sięgają po słodycze oraz słodzone napoje. Natomiast pocieszeniem jest, że aż 74% badanych uczniów rzadko jada tzw. fast foody. Na holu głównym na bieżąco informowani będziecie na temat badań w ramach projektu „Chemia w żywności”.

 

Script logo