A A A

PROGRAM "OWOCE W SZKOLE"

Program Owoce w szkole kontynuowany jest od października 2013 roku i skierowany jest do uczniów klas 1-3. Głównym jego celem jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.

Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się:

-świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),

-świeże warzywa (marchew, papryka słodka, rzodkiewki, ogórki),

-soki owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne.

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego. Udostępniane są im owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe i zdrowe. Nadmienić należy, iż owoce, warzywa oraz soki nie zawierają dodatku tłuszczu, soli, cukru ani żadnych substancji słodzących.

Mirosława Skalna