A A A

ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM - DZIEŃ JABŁKA

23 listopada w klasie 3c obowiązywał tym razem strój zielony, czerwony lub żółty, gdyż świętowano Dzień Jabłka. Do lekcji „Warzywa i owoce na co dzień i od święta” świetnie przygotowała się grupa w składzie: Wiktoria Grzybek, Julia Halczak, Nadia Sarnowska i Iwona Sylwestrzak. Na wstępie, zespół dziewcząt zaczął od pytań badających wiedzę na temat jabłek i wszystko, co z jabłkiem jest związane. Za prawidłowe odpowiedzi darowano drobne upominki. Później wszyscy otrzymali zabawny komiks z jabłkiem w roli głównej, krzyżówkę, którą wspólnie rozwiązywano na tablicy, rebus oraz kolorowankę według kodu. Był też czas na krótkie zajęcia techniczne, pod okiem prowadzących wszystkim udało się wyczarować wełniane jabłuszka. Najpiękniejsze uhonorowano oklaskami i drobnostką. Na zakończenie lekcji rozpoczęła się degustacja zdrowego soku jabłkowego, przepysznych jabłeczników, suszonych i świeżych jabłek. 

Cieszy fakt, że trzecioklasiści tak poważnie podchodzą do samodzielnego przygotowania „zdrowej lekcji”, i że sprawia ona tyle radości, a przede wszystkim dumy z celującego wykonania powierzonego zadania.

Mirosława Skalna