A A A

ZDROWO JEM, WIĘCEJ WIEM

W październiku uczniowie 3c rozpoczęli realizację klasowego mini programu edukacyjnego Zdrowo jem, więcej wiem.

 

Głównym celem programu jest wykształcenie postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych. Ważnym celem jest również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej. Program ma zintegrować zespół klasowy i nauczyć pracy w grupie przez współdziałanie oraz współodpowiedzialność za wykonanie powierzonego zadania.

12 października w klasie obowiązywał strój pomarańczowy, albowiem świętowano Dzień Marchewki. Uczennice: Amelka Chorąży, Marysia Musiałek, Haneczka Nosal i Amelka Ostapko sumiennie przygotowały się do swojej pierwszej lekcji z cyklu „Warzywa i owoce na co dzień i od święta”. Zapoznały kolegów z wartościami odżywczymi marchewki, omówiły przygotowane materiały, plansze. Przygotowywały dla każdego krzyżówki i komiks z marchewkowym super bohaterem w roli głównej. Pomyślały o drobnych nagrodach, którymi obdarowywano zwycięzców mini-konkursów. Na zakończenie lekcji dzieci wypiły świeżo wyciśnięty sok marchewkowy, degustowały ciasto i babeczki marchewkowe, zajadały się szaszłykami marchewkowymi, a na pamiątkę tego dnia każdy otrzymał marchewkową maskotkę. Uczniowie klas drugich i trzecich, sąsiadujący z salą B4 chętnie częstowali się marchewkowymi smakołykami. Do końca tygodnia zespół dziewczynek będzie przygotowywał marchewkową dekorację sztalugi, która zostanie wyeksponowana na holu prowadzącym w stronę szkolnego bufetu.


Był to dzień pełen pozytywnych emocji, niespodzianek i zdrowia.

Mirosława Skalna