A A A

DZIEŃ KOPRU WŁOSKIEGO

18 kwietnia w klasie 3c świętowano Dzień Kopru Włoskiego. Drużyna w składzie: Hania Berkowska, Kamila Gumińska i Kamil Nowaczyk sumienie przygotowała swoją lekcję. Prowadzący szczegółowo omówili wiadomości na temat kopru włoskiego: wyglądu, właściwości leczniczych, zastosowania bulwy, liści i nasion w naszej kuchni.  Każdy mógł dotknąć, powąchać bulwę, zobaczyć nasionka. Odbyły się konkursy, rozwiązywano krzyżówkę, kolorowano malowankę. Szczęśliwcy otrzymywali nagrody.

 

Na zakończenie, tradycyjnie odbyła się degustacja. Tym razem była to przepyszna herbatka i świeżutka surówka z bulwą kopru i świeżą marchewką w roli głównej. Na pamiątkę wszyscy otrzymali  kiełkujące roślinki oraz broszurę z wiadomościami dotyczącymi tego niezwykle popularnego i cenionego zioła.

Za nami półmetek ziołowych lekcji. Jesteśmy ciekawi, co nowego przyniesie kolejny poniedziałek.

Mirosława Skalna